onsdag 23 maj 2012

Sådden är i jorden - traktorn är i full gång

Ja nu är tiden inne för mycket när det gäller odling. Potatis, rotfrukter och lök bör vara i jorden sedan några dryga veckor och alla plantor som ska ut i landet ska vara mogna för nya klimat och jordar. Här på gården har vi kommit ungefär halvvägs på den planen - kvar återstår det att få till bäddarna i mitten av landet så att alla uppdrivna plantor kan komma ut. Eftersom vi har en traktor till låns, körde vi och hämtade en potatis-kupare igår hos våra vänner och nu har vi bäddarna klara! Mycket behändigt tycker jag själv. Visst är det både nyttigt och hälsosamt att gräva för hand, men när man vill komma upp i de odlingsvolymer som vi siktar efter, kan jobbet med att gräva både vara drygt och tungt. Jag kan i samma stund som jag säger det här lite bättre förstå vidden av traktorns födelse till jordbruket, vilka möjligheter det måste inneburit och viken tid-sparare!
Att så morötter visade sig vara ett riktigt pill tycker jag - fröna spred sig lätt med vinden från handflatan.
Här där vi bor är byn delad i två delar efter en å som rinner igenom. Jordtypen är olika beroende på vilken sida man bor: antingen ler- eller sandjord. Vi bor på sand-sidan. Därmed kan man gräva sig ett land för hand om man vill. Det är värre med de som har lerjord.

Vänstra delen av landet - här har vi sått alla våra rotfrukter och vår lök. Varje rad är 18 meter lång.
På bussen till Lund och jobbet har jag lärt känna en tjej från byn. Hon bor på ler-sidan och gillar det där med odling hon också om än i lite mindre omfattning än vad vi sysslar med. Hon har dock sluppit problemet med lerjorden genom att odla i pallkragar som hon fyllt med inhandlad jord. Så kan man också göra. Om man odlar i lite mindre skala.

Helgen som gick bjöd på sjuka här hemma, så det blir först till helgen som vi spänner upp båg-växthuset. Vi har dock kört klart bäddarna som sedan kommer vara under tak. Därmed är en stor del av jobbet klart. När vi ändå var ute och körde så tog vi även och fixade till de återstående bädd-raderna i landet.

Igår när jag kom hem hittade jag en honungsskatt i kylskåpet - visst ser det vackert ut? Och det smakar otroligt sött. Bina gör ett underbart jobb här - vi har fått väldigt fin blomning på samtliga äppelträd tack vare en förbättrad pollinering (tack bina). Förra året var det många äppelträd som aldrig blommade.
Honungskaka? Tack bina!

Nu har bi-odlaren frågat oss om han får ställa ner några av sina kupor i vår matkällare. Tydligen ska de para sig bättre om de får stå mörkt och svalt. Tja tänkte ja, visst kan de få para sig i vår matkällare. Men jag kommer inte alls att spana in hur de gör!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar