måndag 17 september 2012

Lökigt värre

Nu är löken intagen. Vanlig simpel gul lök men dock så nödvändigt. Det som vi på sommaren älskar med lök (eller i alla fall jag) - den gröna blasten - ska dock först torka in för att i princip torka "bort eller försvinna", innan vi får den gula, torra löken som vi hittar i affären.

För att ta allting från början så sätter man en liten sätt-lök som man köper på påse. Löken ska inte sås alltför djupt, ett lök-djup ungefär. Från den lilla löken får man sedan en stor. När den stora löken börjar att sloka och se hängig ut drar man den ur jorden, men låter den ligga kvar där i landet. Här torkar den bäst. Om blasten tillåts torka in ordentligt så får löken som är kvar mer smak. Och det gillar vi. Efter ett antal veckor (säg tre) så kan man ta in sin lök. Är den fortfarande något fuktig kan man låta den torka klart inne. Vi torkar vår lök på vår vind - denna plats är utmärkt. Här är både varmt och torrt. När löken är färdig-torkad är den enkel att förvara. Den kan förvaras i rumstemperatur över vintern, men dock mörkt. Vi kommer att lägga vår lök på säck och förvara i ett torrt och halvsvalt utrymme.

Att odla mycket lök har för oss varit en självklarhet: vi är sådana dära som äter en lök med varje måltid. Eller i alla fall är det alltid så vi börjar vår matlagning. Med att hacka en en simpel vanlig hemodlad gul lök.

Den här löken skall väl räcka? Bondbönor är godast lätt förvälda!

2 kommentarer:

  1. Hej Linda! Det ser ut att vara härliga skördetider hos er! Jag undrar vad ni har odlat för bönor och vad du kan rekommendera? Jag har bara odlat vanliga gröna bönor, sådana som kallas "haricot verts" och de har varit så väldigt tacksamma och goa att det nog blir fler sorter nästa år. Vet du t.ex. om det går att odla sojabönor i Sverige och isåfall villken sort som är bäst. Jag har läst en del om sojabönsodling i Danmark men det har då handlat om soja till djurfoder. Kram! / Mia

    SvaraRadera
  2. Hej Mia!

    Va roligt att du tittar in här ibland. Du har rätt, vi har härliga skördetider. Det är mycket att tänka på så att man inte förlorar fina grönsaker i landet. Angående bönor så har vi inte haft stora skördar. Något har dock hamnat i frysen. Men till nästa år ska vi odla mer. I år hann vi dock med skärbönor och störvaxbönor samt blauhilde. Alla tre kan liknas vid de som du har odlat, en är dock gul och en lila (men blir grön när den kokas). Ett annat tips är sockerärtor och bondbönor som är bäst att äta färska eller efter att de frysts in. I bön-väg har vi dock testat sojabönor (bara några få plantor) samt en sort som heter tranbär. Båda fungerade bra men såddes alldeles för sent. I tillägg har sommaren varit skit i odlingsväg. Sojabönan som fungerar bra här heter Bohemia. Av sojabönor kan man ju till exempel göra tofu! Och det är ju supertufft tycker jag.

    kram till dej

    SvaraRadera