torsdag 5 april 2012

Trummor och dans i en ny kollektiv-inflyttar-by i Uddebo

Förra helgen var hela familjen i Uddebo. Det ligger strax inklämt i en triangel mellan Tranemo, Svenljunga och Limmared i västergötland. Som sig bör när man kommer utanför Skåne och kör norrut, breder granskogarna ut sig och trä-kåkarna blir fler och fler. Uddebo var ett magiskt ställe, som låg precis bredvid ån assman. Uddebo är en typisk ut-flyttarby men på senare år kanske man kan vända på det och kalla den en in-flyttarby? Tidigare fanns här ett stort väveri som i dagsläget har fått nytändning. Utöver väveriet finns här också ett stort antal stora träkåkar, många tomma, men fler fylls upp av nyinflyttade unga människor.

Jag tappade hakan när vi rullade in i Uddebo, nästan bara på grund av alla dessa stora hus. Och många av dem verkade stå tomma. Men nu händer det dock en massa grejer: aktivitetshus, kulturhus och föreningshus är på gång. Kommunen har gått in och stött med ekonomiska bidrag och unga människor flyttar in och är kreativa till max. En sådan kreativ person är Fabian. Det var bland annat honom vi besökte i Uddebo. Fabian är trummis och en av de ansvariga för att Uddebo kulturhus startats i Uddebos gamla skola. Härligt.

Förra helgen var det fest och invigning för detta. Samtidigt kunde vi också fira ett nytt brudpar med hjälp av trumslagning, dans och fest. Och afrikansk dans har numera fått en helt ny referens i mitt huvud. Jag stod mest och tittade på när kvinnor och män svängde och dansade i sjuka hastigheter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar