lördag 28 april 2012

Bbbzzzzz jag är ett litet bi!

Fler vänner har kommit till gården. Nio kupor till surrande små bin står nu och gottar sig ute i vår framtida fruktlund. Själv har jag lite fobi fortfarande. Håller mig med andra ord på betryggande avstånd. En solig dag kan man se vilken aktivitet de håller i med. Särskilt så här på vår-kanten när träd och knoppar slår ut. Visste ni att det är superviktigt att det finns en sälj i sin trädgård för binas överlevnad och fortlevnad under den tidigare våren? Säljen är ett av de träd som slår ut tidigast och därmed binas direkta överlevnad under denna tid.

Har man inga bin runt sina fruktträd som hjälper till med pollineringen, kan det leda till att fruktskörden består av frukt som inte är den bästa. Förra sommaren här såg vi att våra äpplen och päron var snea (inte arga) och skeva - detta kan tyda på bristande pollinering. Denna sommar hoppas vi därför på att se om det kan bli någon skillnad.

Bakom bi-kuporna längst till höger i bild står två av våra stora äppelträd med vinteräpplen; belle de boskoop. Vi har fortfarande en stor låda som vi lagrat i matkällaren från oktober. Belle de boskoop passar utmärkt till mos eller matlagning.
Givetvis behöver man inte dra in bi-kupor för att få hjälp med sin pollinering. Det kan också gå bra att odla  blommor som lockar till sig dem. Bikuporna hos oss är våra goda vänner Samuel och Prillans. SoP gör krav-märkt honung och Samuel är bi-odlare sedan några år tillbaka. Sina bi-samhällen har han på olika platser runt om i östra Skåne. Samuel berättade att de har över 125 bi-samhällen idag. Tjena, tänkte jag. För hur många bin bor det i en bi-kupa? Ja, det tänkte jag vi kunde fundera på till nästa gång jag skriver här! Gissningsleken kan börja!

Håll i hatten, till sommaren ska jag inte vara rädd för bi-kuporna (och inte bina heller för den delen)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar