måndag 19 december 2011

Vem är det som tar alla våra höns?

Kan man bo på en gård utan djur? Ja, det kan man kanske. Men nej, det är inte så många som gör det. Möss brukar ju alltid leta sig in vare sig man vill det eller inte, andra skaffar en katt och merparten håller sig med både får, höns och kor. Jag känner även till de som både har kanin och ankor numera, så möjligheterna är många. Vi har i dagsläget höns. Jag undviker att använda aldrig framför eller i samband med djurfunderingar, för jag vet att det kan komma att omvärderas. Barn gillar djur till exempel och min partner gillar djur. Så det står kanske ett russ i stallet om några år, eller så stallas det får där till nästa vinter? Jag är numera semi-vegetarian efter att ha varit vegan i nästan 9 år. Då åt jag inget levande överhuvudtaget dvs inga djurprodukter alls - inte ens om de var hittade i en container. Nu har det gradvis förändrats. Hit hör till exempel äggen från våra höns.

Höns är bra på så många sätt: de ger utmärkt med gödsel, de är ytterst duktiga på att picka och rensa i jorden (om man bara ser till att de rör sig där man vill ha dem, dvs inte i trädgårdslandet eller i, gud förbjude, i perenn-rabatten!!:). Och äggen ger hönor eller ja, tvärtom. Ägg är både gott och proteinrikt, extra gott när man inte ätit det på väldans väldans länge! Att ta ägg från höns ser jag inte som en konflikt mot veganismen så länge djuren får gå fritt och de mår bra. Man kan dock inte ha för många tuppar i en hönsflock och av alla kycklingar som kläcks brukar cirka hälften vara tuppar, så där har man ett litet problem att lösa. Vissa ger bort sina tuppar till andra som vill äta dem, andra ser till att nacka dem själv. För det ska nämnas att ju fler tuppar, desto mindre ägg. Den gyllene tupp-siffran är förmodligen 1 eller 3. Två tuppar brukar ha svårt att komma överens om rangen, undantag finns dock om man har fadern och sonen i sitt hönshus.
Vår hönsflock har dessvärre gradvis minskat. Vi hade 24 djur i somras, men det var innan duvhöken varit på besök hos oss. När duvhöken dyker upp springer alla höns snabbt in under buskarna. Tuppen har som uppgift att varna sin flock, men ofta hinner inte alla hönor ta skydd. Är man själv på gården när höken kommer, flyger den snabbt förbi för den gillar inte människor. I helgen när jag räknade hade vi bara 21 djur: 9 (alldeles för många) tuppar och 12 hönor. De senaste dagarna har dock hönor sakteliga ätits upp av någon mystisk och grym besökare i vår hönsgård. Denne oinbjudne gäst gömmer sina huvudlösa byten långt in under husknuten av hönshuset så att man knappt ser dem om man inte tittar extra noga. Vi misstänker att det kan vara en mård. Men alla bevis stämmer inte riktigt. Mården brukar nämligen inte nöja sig med ett byte - den roffar gärna åt sig så många den kan vid ett och samma tillfälle. Lönnmord kan man säga.Vi har däremot bara förlorat ett djur åt gången. Men mården kan komma på återbesök.

Dörren som står på glänt på bilden är dörren in till hönsens "sovrum". Detta är den bättre och mård-säkraste konstruktionen av vårt annars ganska risiga (men dock turkosa) hönshus. Mittensektionen innebär "matrummet" för hönsen medan den bortre delen är fylld med halm som vi har som strö till hönsen. Från matrummet kan hönsen sedan vandra ut i en inhägnad hönsgård som vi utnyttjar när vi inte är hemma, annars går hönsen fritt som de vill. Från hönsgården kan rovdjur från ovan lätt angripa en höna om den skulle vilja - man kan därför sätta upp ett häng-nät som skydd om man vill. En mård kan lätt gräva sig in i gården och vidare in i hönshuset. Nu har vi dock gått över till operation säkerhet. Vi vill ju inte att fler hönor skall ätas från vår flock. Våra hönor var kycklingar hela sommaren (vi hade 17 kycklingar då) och har i princip bara ätit upp sig och vuxit sedan vi fick dem. Man kan få vänta i flera dussin veckor innan hönsen är ägg-mogna. Och efter sommaren byter hönsen gärna sina fjädrar, de ruggar, för att klara de låga vintertemperaturerna som väntar. Under ruggningen läggs det lite ägg (läs: inga). Sedan kommer vintern. På vintern är det kallt och hönsen vill mest sitta på en pinne i sitt sovrum medan vintern passerar på andra sidan väggen. Som på sparlåga. Och kläcks det kycklingar sent på hösten/tidig vinter så är det sällan de klarar vinterns hårda klimat. Så skälen är många till att man absolut inte vill förlora alla sina höns på vintern till en oinbjuden gäst.

Den sista hönan vi förlorade hade bruna fjädrar, det är de som skymtar längst upp på bilden. Det andra är spår från vår gäst. Kanske är det någon som vet vilken besökaren är? Spaningsteamet ser fram emot tips. De kan ringas in eller så kan man lämna ett anonymt meddelande här. Tips som leder till framgång kommer att belönas.

2 kommentarer:

  1. Hej Linda!

    Jag tror att det är räven.

    Gott slut! / Mia

    SvaraRadera
  2. mjau mjaaee, hmm. Räven eller mården eller tja, den verkar i alla fall inte vara så intresserad längre. Skönt.

    Gott slut du med!/Linda

    SvaraRadera