torsdag 8 december 2011

Vi hamnade alltså här

Vi skulle egentligen inte alls köpa hus. Eller i alla fall inte bara vi. Vi skulle ju bo tillsammans med andra på en större gård. Men sen så väntade vi barn och planen fick göras om. Och så hittade vi det här stället, den lilla gården som var till salu. Vi hittade den i slutet av april och kunde inte motstå att åka på visning. Vi föll främst för trädgården. Det fanns otaliga fruktträd, bärbuskar och andra skatter som man inte kunde drömma om. Innergården var charmig och vindstilla den starka vinden till trots på visningsdagen.

Marken är stor och räcker gott för framtida odlingsbehov och logistiken är oslagbar. Här finns två matkällare (en i huset, en ute på gården), ett fårstall med indraget vatten och el, två hönshus, två ängar (en med fruktträd i, en annan med sluttande söderläge och damm), höloft, verkstad, garage och en fungerade bostad med både bastu och veranda därtill.

Saken var biff- vi ville flytta dit och sagt och gjort. En sommar och bebis senare sitter jag här och skriver. Vi fixar i huset efterhand. Sommaren handlade mycket om att vara mamma och att lära sig om konservering och syltning eftersom trädgårdens skatter skrek om att bli omhändertagna.

Nu på hösten har vi nu gått in på första renoveringsprioriteringen: ett vattenburet värmesystem. Det är sammantaget ett ordentligt renoveringsprojekt för ett hus som tidigare bara har haft el-radiatorer och två (läs en fungerande och en dysfunktionell) eldstäder sen tidigare. Projektet är i sig inte superroligt att hålla på med, men det kommer att resultera i mer pepp och energi (i dubbel bemärkelse) i lång tid framöver.

Bilden är tagen en morgon när den första frosten lagt sig på gräsmattan. Det kommer fler bilder här efterhand. Under tiden bubblar jag vidare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar