torsdag 29 november 2012

Lady Marmelad, we love you!

Kvitten luktar himmelskt! Fruktskalet är ludet när man plockar den.
Vi har två olika sorters kvitten här hemma. Jag får intrycket av att folk lätt blandar ihop vad kvitten är för något. Letar man på nätet blir man ibland inte klokare. Svårigheten verkar ligga i att särskilja på det som är rosenkvitten (surt som ättika) och vanlig kvitten (mindre vanlig i Sverige). Den senare brukar man koka en himmelsk god marmelad på. Mina persiska arbetskollegor menar att kvitten heter heaven fruit i Iran. Denna marmelad ska man koka i minst 2,5 timmar för att den ska hinna karamellissera och bli precis så god som den kan bli.

Receptet kommer här:
Skalad och skuren kvitten, ca 1 kg
3 dl vatten
750 g socker (rör eller vanligt beroende på vad du känner)
1 citron (2-3 msk citronsaft, samt ev rivet skal)
1/2 tsk kardemumma

Kvitten är sträv och lite klibbig - det finns rika mängder pektin i kärnhuset.


Hjälps man åt går det snabbare att skala all kvitten!

Koka först kvitten i en kastrull, med vatten. Häll på socker och kardemumma efter att det kokat upp. Låt koka utan lock på svag värme ca 2-3 timmar. Se till att färgen slår om från gul till röd. Smaksätt med citron och lägg upp på förvärmda burkar (steriliserade).

Kvittenmarmelad kallas också Lady Marmelad. Kvitten har länge ansetts kunna ge sexuell stimuli varför kvinnor förr i tiden, särskilt kvinnor som var prostituerade, gärna höll sig med kvittenmarmelad för att affärerna skulle gynnas.

En annan godsak att göra med kvitten är membrillo. Detta trevliga marmelad-godis är vanligt i den spansktalade delen av världen. Man ska njuta av membrillo tillsammans med en fårost som heter Manchego, allt står på länken här.

Vi hade tur i år för vi fick mycket mer kvitten i år än förra året. Tack vare god gödsling och bra marktäckning har jag fått veta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar