söndag 13 maj 2012

Stök och bök i varje hörn





Den största månen någonsin? Förra veckan var den framme - fotot tog jag dock dagen innan.
Äntligen tillbaka på landet efter tre dagars intensiv konferens i staden med platt-TV, frukostbuffé, hotellrum, intensiva föreläsningsdagar, social-humöret-på-högsta-växel och en massa spännande lärdomar och möten. Hemma hade det hänt mycket också, ett hallonland hade grävts, den stora omplanteringen hade börjat och alla rotfrukter kommit ner i jorden. På vårt grönsaksland fattas nu att färdigställa våra bäddar där vi bland annat tänker plantera ut de plantor som vi drivit upp inne, här ingår t.ex.
  • Squash
  • Pumpa (dessa planterar vi utanför landet på vår bröd-kompost). Anledningen är att pumpa sprider sig med starka krafter och kan snabbt ta över oönskade delar av grönsakslandet.
  • Vår nyazeeländska spenat (den andra sorten direktsår vi när det blir lite varmare)
  • kålgrönsaks-plantorna (spetslåö, vitkål, kålrabbi, broccoli mm)
  • koriander-persilja-basilika-raden ska vi direkt-så men i bäddar.
  • Ett planteringsbord direkt utanför verandan är toppen - står alltid redo och väntar på dej. Här får tomatillo-plantorna nya krukor och mer plats. Tomatillo är för övrigt en syrlig och smaskig variant till tomaten och brukar ätas mycket i sydamerika.
I övrigt finns redan på landet potatis, lök, bönor och rotfrukter. Jag uppdaterar mera när jag har hunnit ut och ta bilder också. I skrivande stund är N ute och fräser jorden på platsen där växthuset ska stå. Det ska upp nu i veckorna två och tomater, chillis, gurkor, paprika med mera stampar för att få komma ut till lite mera plats. Visste ni t.ex att en tomatplanta förutom att den bara ständigt växer och växer, även konsumerar ca 30 liter vatten om dagen om den ska ge bra med tomater? Vattnar man för mycket, kan det dock lätt bli att tomaten blir vattnig. Det är med andra ord viktigt att hitta rätt balans.

Loppisen nästgårds förra helgen bjöd på en duktigt fin soffa. Vi funderar nu på var vi ska ställa vårt 100-kronors fynd! Stolen är ett inköp från förra året - vi limmar den i sidorna för den var alldeles vinglig (inte så kul när gäster trillar på dina stolar). Som dyna har jag "tygat" om den ursprungliga. Väldigt lätt och roligt - jag visar framöver hur alla stolar blev.

Gamla möbler har en historia och är gjorda på resurser som daterar ibland tidigare än ditt eget födelsedatum, Att köpa helt nya möbler tycker jag bör komma med någon slags motivering och eftertanke.


Tills nästa gång, lev livet! Det gör vi här! Nu ska vi tydligen åka och ta hem växthuset! Yes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar