fredag 17 februari 2012

Äntligen värme i stugan - dygnet runt

Rör rör rör, här ser ni kopparrör

Den är snart drygt två veckor sedan vi fick igång vårt värmesystem här hemma. Och jag har inte bloggat sen dess, men idag fick jag lite tid över! Jag vill redan nu be om ursäkt för om blogginlägget känns tekniskt, jag har gjort mitt bästa för att inte bli för svårtolkad och samtidigt säga något vettigt. Hoppas att ni håller med om det ni också!


Ett nytt värmesystem känns ordentligt skönt i vårt stenhus. För nu är det riktigt varmt här inne. I takt med vintern hållit sig mild har vi arbetat med att installera ett värmesystem i vårt nya hus. Och det var först när ute-temperaturen sjönk till minus 15 som systemet testkördes. En riktigt god timeing med andra ord. Inte en dag för tidigt. Så samtidigt som denna köldknäpp svep förbi oss, hade vi en inne-temperatur på runt 20 grader. Inte alls dumt. Innan jag berättar mer om vårt härliga värmesystem tänkte jag redogöra lite kort varför det känns som en milstolpe i vårt husfixarprojekt och även varför det är en milstolpe i ett gammalt hus på landet i övrigt.

När jag först flyttade ut på landet hade jag inte alls någon bra koll på hur man värmer hus. Jag förstod att det fanns olika tekniker och hur de teoretiskt fungerade (jag har ju gått en civilingejörsutbildning, så det förväntas man ha koll på lite grann i alla fall). Men mer än så var det inte. I en lägenhet i stan är det inget man funderar på riktigt. Men som husägare bör man ha lite mer koll vill jag nog påskina.

Vattenburna element i gammal stil känner många igen. Vi köpte våra lokalt på en byggskrot för en tiondel av priset.

Huset jag bodde i först, innan jag och min sambo hamnade här på gården, hade inget ordentligt värmesystem. Det fanns givetvis element som gick på direktverkande el, men det kostar skjortan att värma upp ett hus och är heller ingen miljöklar lösning. Jag hade dock på ett (singularis) element den vintern och det kostade mig ca 1500 kr/mån med det årets elpriser. Utöver elementen i det huset, fanns det en relativt stor kamin där man kunde elda. Vedeldning är genialt. Det ger både en härlig känsla, mys och värme. Men värmen är som bäst när man eldar. Saknar huset även isolering så blir värmen ännu mer kortvarig. När man kommer hem från jobbet innebär det därför också att man kommer hem till ett kallt hus om ingen varit hemma och eldat.
Ett bra vedförråd kommer man långt med på vintern!

Sedan spelar det ju givetvis roll om du eldar torr eller fuktig ved. Är veden fuktig 30% ger 1 kg ved 3 kwh jämfört med 4 kwh om du eldar 1 kg ved av 20% fukthalt. Att torka ved och hantera ved kommer jag att skriva mer om en annan gång. Jag nämner det mest nu som en fingervisning.

I takt med att tekniken gick framåt gick också hus-uppvärmningsteknikerna nya lösningar till mötes. Alla typer av värmesystem behöver inte få sitt bränsle från ved. Men ved är dock det som vi vill använda som värmekälla. Ved är koldioxidneutralt och även den mest priseffektiva värmekällan dessa dagar.

Ett centralt värmesystem innebär för oss att vi vedeldar på ett ställe och att värmen sprids i hela huset via element. Dessa element bär i sin tur på vatten, som den vedeldade pannan har försett med värme innan det skjutsas runt i andra delar av huset. En vedpanna kan se olika ut - den kan ge mer eller mindre effekt genom sin eldning. Mellan vedpannan och elementen har man sedan tankar ("termosar") som är fyllda på vatten. Vatten har en god värmekapacitet (ca 4 gånger mer än luft) och kan därför ackumulera värme. Den som sköter vedeldningen kan sedan bestämma när och med hur många grader som vattnet ska gå vidare i systemet och vidare in i huset med. Som ni förstår finns det många olika parametrar som förbättrar värmeutbytet i ett sådant här system, t.ex.

1. Vattnets volym i tankarna
2. Veden som eldas - är den torr?
3. Rörens material (olika material har olika förmåga att leda värme)
4. Rörens isolering (här kan annars värme förloras)
5. Systemets storlek (antal element, meter rör osv) mm
6. Användarens lust för höga resp låga inomhustemperaturer...

Här i huset fanns det
1. Ingen vedpanna
2. Ingen ordentlig skorsten till vilken pannan kunde kopplas
3. Inga rör som kunde leda vatten
4. Inga element som bär på vatten
5. Inga tankar att ackumulera vedeldat varmt vatten

Det här är vår vedpanna Egor. Han är inte så snygg Egor. vi hittade honom på blocket för ett bra pris. Egor är egentligen från Tyskland och har nog en tjugo år på nacken.

Som ni förstår har vi haft ett digert arbete hela hösten. Många hundra arbetstimmar senare är det dock klart och vi är så nöjda. Och det är min underbara älskade sambo som med sina vänners hjälp har genomfört detta stora arbete. Jag är så tacksam och glad. Livet är allt bra härligt.

Nu har vi satt igång att fixa med vårt framtida matrum, men det får jag skriva om snart igen.
Det ska bli vitt här och vi ska ta fram bjälkarna i taket bland annat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar