Visste ni att man behöver planera efter många parametrar under sådden? Givetvis kan man göra lite som man känner, men vill man både ha kvalité och kvantitet på samma gång, så behöver man sätta planeringssinnet till. Till exempel bör man fråga sig om när man vill njuta av grönsaken man sår. Kanske kan man inte välja i så stor grad - vissa grönsaker ger bara mat under särskilda perioder som t.ex kronärtskocka. Andra grönsaker kan sås i omgångar och därmed skördas därefter. Vi har försökt fråga oss hur mycket vi ska så. Vi vill till exempel ha kål under sommaren men även kunna lagra ett trettiotal kålhuvuden över vintern. Samma lagringsbehov har vi för de direktsådda rotfrukterna som morötter, palsternacka och rödbeta med mera.
En annan fundering är krukor, vi har inte ett obegränsat antal. Och platsen för uppdrivningen är eventuellt också begränsad. Sår vi tomater i en särskild krukstorlek, måste vi samtidigt spara några krukor för sådd av chillis och paprika som också sås nu. När dessa plantor planteras om används krukorna igen för pumpa och squash lite längre fram. Som ni förstår är det en hel vetenskap bakom sådden och det som följer den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar