söndag 19 februari 2012

Nu är vi igång!

I söndags började vi så efter att all snö försvunnit på gården. Till och med iskristallerna på fönstret på verandan syns inte till längre, men lyckligtvis hann jag ta en bild innan.

Det ligger mycket logistik och planering bakom en sådd inser jag mer och mer. Att så är på många sätt fascinerande. I skrivande stund hör jag hur mastersågen går på högvarv i middagsrummet. Min sambo är i full gång med att såga bort resterna av bjälk-fodret som täcker de fina autentiska, or-ätna bjälkarna i taket!

Vi har haft skridskomöjligheten på vår "damm" nere på ängen. Tyvärr hann vi aldrig åka på den innan isen smälte, men det kanske hinner komma mer kyla innan våren är här?

Visste ni att man behöver planera efter många parametrar under sådden? Givetvis kan man göra lite som man känner, men vill man både ha kvalité och kvantitet på samma gång, så behöver man sätta planeringssinnet till. Till exempel bör man fråga sig om när man vill njuta av grönsaken man sår. Kanske kan man inte välja i så stor grad - vissa grönsaker ger bara mat under särskilda perioder som t.ex kronärtskocka. Andra grönsaker kan sås i omgångar och därmed skördas därefter. Vi har försökt fråga oss hur mycket vi ska så. Vi vill till exempel ha kål under sommaren men även kunna lagra ett trettiotal kålhuvuden över vintern. Samma lagringsbehov har vi för de direktsådda rotfrukterna som morötter, palsternacka och rödbeta med mera.


En annan fundering är krukor, vi har inte ett obegränsat antal. Och platsen för uppdrivningen är eventuellt också begränsad. Sår vi tomater i en särskild krukstorlek, måste vi samtidigt spara några krukor för sådd av chillis och paprika som också sås nu. När dessa plantor planteras om används krukorna igen för pumpa och squash lite längre fram. Som ni förstår är det en hel vetenskap bakom sådden och det som följer den.

Jag fortsätter att lära mig om odling och förundras fortfarande över vilken växtkraft som finns i ett litet, litet frö. Resultatet från denna säsong vet vi ju inte ännu. Vi har dock stora förhoppningar och kampen mot stora skördar framöver har just börjat! Våren är på väg gott folk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar