lördag 3 mars 2012

Huvudvärk i bjälkträsket


Efter mycket möda och slit är nu hälften av alla bjälkfoder borttagna i huset. Middagsrummet fick nymålade väggar och tak, men än återstår det jobb innan det är helt klart. Varför dessa foder frågar man sig? Well, det var väl där på sjuttiotalet någon gång, mellan peajs och love och understandign och det dära. Det ansågs snyggt att klä in sina bjälkar med trä. Väldigt många skånelängor fick ge sig inför den här faiblessen. Det gjordes säkert också för att det på så sätt blev mer lättstädat och höll bjälkarnas ohyra på o-synligt avstånd. För så kan det vara, att det finns ohyra som till exempel or i bjälkarna. Detta ser man om man ser massa små små hål i träet. Då är det ett tecken på or. Bugs.


För en dryg vecka sedan sågade min sambo och jag bort träbitarna (fodret) runt våra bjälkar i middagsrummet. Där under var bjälkarna vita. Helt okej tänkte vi och fortsatte att arbeta med sågen. Men sedan insåg vi att det vita inte var färg utan en tapet (!). Eller till och med ett pappers-liknande tapetlager som klistrats på bjälken innan den fodrats in. Suck. Det vita har vi därför nu rivit bort och under ser man tydliga tecken på fler lager av olika tapeter och tidningar. Kanske snyggt? Jag blev så trött när jag insåg att man nog i framtiden måste skrapa sig fram till en jämn yta för att gå vidare med bjälken. Om man till exempel skulle vilja olja in den eller måla om den i någon enhetlig färg. Så innan man gör något annat med bjälkarna i taket har man alltså flera timmars skrapande framför sig. Kul. Sedan ska någon list sättas på i mötet mellan bjälke och tak. Men inte innan målning alltså. Hej å hå. Och man skrapar inte bara bort lager av tapet eller tidning, taket passar också på att bjuda oss på duschar av damm och skit. Usch och fy va segt.

Vi bestämde oss för att pausa och bara återta middagsrummet med lite skavanker i taket så länge. Innanför matrummet har vi ett stort vardagsrum som kommer att kräva ett minst lika stort jobb. Här finns också bjälkar. Vi tänkte att vi sparar skiten till framöver och göra tak-jobb en masse när vi får energi igen. Nu vill vi bara njuta av våra nya återfunna hus-ytor eftersom värmen har återfunnit sig här i huset.

Och sen häromdagen kom våren. Vi gick ut och fixade till hönsen. Följ bloggen här och titta vad vi gjorde om någon dag eller två igen! Uppdateringar utlovas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar