fredag 24 maj 2013

Tomäter - nu är ni pau plass

Japp. Nu står de ute i växthuset. Jag pratar om våra tomater såklart. Peppar peppar, låt inte frosten komma. Då är det kört. Vi motverkar detta genom att ha stenkoll på väderrapporterna och om det ska bli kallblåst, gäller det att bunkra upp med filtar och värmefläkt, inte filtar kanske, men väl lite isolerande plast.



Den stora plantera-tomat-aktiviteten blev av mycket tack vare vår fina sambo Ludde. Som ni ser jobbade han flitigt, han finns både i och ur fokus, så snabbt rörde han sig mellan tomter, uppbidning och beskådning. I takt med att vi käkar upp vår pak choy kommer vi att plantera ner vår basilika på samma plats. Men än så länge står de små basilika-plantorna på vår veranda och växer till sig.

Jag skriver mindre ikväll, lämnar mer plats åt bilder!



Nu är rapsen här! Och maskroserna utanför väcthusplasten!




onsdag 15 maj 2013

Vårvintersådden ger grönt och fräscht resultat


Sareptasenap och red russian

Vi är i full färd med att smaka på växthusets alla varianter av (asiatiska) kålsorter som vi drivit fram under tidiga våren. För er som inte har läst om det på bubblan kan ni klicka er vidare här. Med ett växthus som vi har, kombinerat med droppbevattning, har det varit mycket smidigare att få dessa gröna blad än vad vi anat. Tidigare hade jag nog bara smakat på en sort - pak choy. Den används flitigt i det asiatiska köket, gärna i kinesisk matlagning, thailändsk och indonesisk om jag ska nämna några. Pak Choy kan man idag även hitta i en välsorterad grönsaksbutik, men då är den nog ofta odlad långt härifrån. Rätta mig om jag har fel?

Utöver pak choy har vi även testat sareptasenap som har just en senapssmak eller faktiskt närmare dijon (wasabi, pepparrot) som sticker till i slutet av tuggan. Lite som när du äter sushi och tar aningens för mycket av den gröna gojjan. Den är därför inte lika mild som pak choyen och kan vara spännande att äta färsk i t.ex. en sallad eller i en kambodijansk rätt som jag läste om på denna blogg, värt att testa? Red russian är en annan sort som ska bli lite större än som på bilden innan den kan skördas. Den har ingen särskild framstående karaktär vad jag kan minnas - har bara ätit den förra säsongen också. Jag får återkomma med en mer tydlig beskrivning om denna.

Pak choy är verkligen snygg (?) och den kan bli ca 20-50% större än på bilden. Men vi har redan börjat käka av den. Sjukt mjäll att äta, den bör stekas ytterst snabbt.

Helt klart en favorit: pak choy. Smälter i munnen. Underbar att woka!
För att kombinera sysslor med att umgås med barn gäller det att finna smarta lösningar. En extra vattnerska i växthuset är aldrig illa - hon kan ju inte veta att vi har droppbevattning och därför egentligen inte behöver vattna från kanna! Men roligt tycker hon i alla fall att det är - hoppas att den känslan sitter i!


Vad skulle vi gjort utan vår hjälpreda? Som ni ser har vi mer plats i växthuset, snart kommer fler plantor in här (läs tomat, chilli, paprika och gurka bl.a.)

söndag 12 maj 2013

Platsbrist

Hur kan det vara möjligt att ha platsbrist undrar jag? Vi som har så gott om utrymme. Men just när det gäller plantor finns det vissa krav såsom ljus och godkända temperaturer. Och med takt med att värmen stiger och sommaren är här på riktigt, så blir omplantering och därmed större krukor (mer plats-behov) ett faktum. What to do?

Vi körde ut de värmetåliga plantorna i verkstan - här ser ni pumpa och frilandsgurka bl.a.
 En strategi är att flytta ut ett gäng i verkstaden. Igår morse insåg vi dock att både kål-plantor och basilika har blivit ätna på, förmodligen av en mus (eller råtta?). Fy för. Vi behöver flytta dem igen förmodligen.

Nu har vi dessutom ett femtiotal tomatplantor som behöver omplanteras eller planteras ut i växthuset. Kruxet är att om frosten kommer en natt dör alla plantor. Vågar man chansa?

Kronärtsplantorna får stå kvar ett tag till

Ett fint gäng plantor men bara en bråkdel av vad som finns

Vår fikonplanta (snart träd?) har tagit sej fint, vi ser t.o.m frukter komma!
Under helgen har vi funderat och funderat. Vi har bestämt oss för att uppdrivningen nog ska ske i vårt växthus under förutsättning att vi har värmetillförsel där under de kallare månaderna. Det är få ställen som kan ge så mycket ljus som ett tunnelväxthus. Fortsättning följer!

lördag 4 maj 2013

Sådd är nådd!

Potatisraderna är kupade, precis som det ska vara.
Äntligen har vi pillat ner potatis i jorden och laddat raderna i landet med frön som ger palsternacka, morot, rödbeta, sockerärta, persilja, koriander, dill. Vi har några rader kvar för lök, spenat och bondbönor. Till vår hjälp med frösådden har vi en så-maskin som man laddar med de frö man ska ha och som man sedan ställer in hur många frön den ska släppa per meter. Sedan går man med den längs raden och sådden blir på så sätt gjord. Smidigt. Men det är lite tid emellan för att ladda på nya frön och tömma ut de som är sådda. Men jämförelsen med att så för hand är helt klart mer tidskrävande för våra mängder och inte alltid det som ger bäst resultat. Det är lätt hänt att man sår för tätt eller att för många frön hamnar i samma sågrop så att säga.

Potatisen har vi förgrott i våra fönsterkarmar. En god förgrodd är en potatis som inte har alltför långa groddar och som är torr.


Imorgon sätter jag ner lök i landet också. I år odlar vi fem rader lök mot fjolårets två och en halv. Vi håller tummarna för att vi har räknat rätt på mängderna så att det räcker för hela vintern 13/14!

onsdag 1 maj 2013

Extra händer!

Vi har hunnit göra mycket mer än vad gröna bubblan förmedlar. Ibland blir det så, ju mer vi gör här hemma, desto färre uppdateringar från bloggen. Med detta inlägg vill jag egentligen tacka Kristina som varit ute hos oss i förra veckan. Och arbetat med våra fruktträd och förberett inför sådden. I fredags var jorden klar för sådd. Jag delar ut några bildbevis.

Tack för all hjälp Kristina!

Barnet är 90 cm högt (max), ungefär så stora är hjulen på vår väns traktor som för tillfället står hos oss!