Kiwano, gurkor som tillåtits mogna för att vi ska ta frö samt en hög med tomatillo! |
Bredvid tomatillon ligger kiwano. Den finns i butik ibland men odlas (enligt vad jag vet) i mindre utsträckning i någon nära lokal som t.ex. i Sverige. Kiwano är lite av en gurksläktning men smakar sött och gott om jag minns det rätt, vi fick endast en lyckad kiwano förra året och av den smakade jag en fjärdedel! Både kiwano och tomatillo får man äta nu eller i alla fall ganska snart. De håller såklart längre om de ligger svalt.
Kiwanon har taggar som ingen annan! |
En schysst rätt för din stora träiga squash
Skala och ta bort kärnhuset på din squash
Skär i tärningar
Lägg tärningarna med en msk salt (saltmängden är alltid svår att beräkna, på en jätte-squash kan 3 msk vara för mycket så om jag säger 1 msk för en stor squash kan det nog bli bra)
Lägg på en god ört-kryddblandning såsom vitlök, timjan, peppar t.ex
låt dra i kylen minst 1h
dra bort allt vatten
vänd tärningarna i kikärtsmjöl och lägg på en oljad plåt
grädda i ugn på ca 175 grader tills de blir bruna på ytan
Resultatet passar perfekt som snacks till grillat eller som side-dish till något annat
Bluehubbard heter pumpan som vi har odlat och squashen är någon sort av en vintersquash. Till höger ligger det några slanggurkor för att vi ska ta frö! |
Hej Linda.
SvaraRaderaDet var skönt att höra, ang morötterna. Lite lättad och mer hoppfull och hoppas som sagt att det går vägen.
I flera böcker och på nätet har jag läst att det ska vara jodfritt salt, detta stämmer alltså inte?
Hej igen!
SvaraRaderaJag misstänker att man undviker jodfritt salt för att det finns klumpförebyggande medel i den, inte för att det förstör syrningen men för att vissa föredrar "rena" syrningar utan onaturliga tillsatser.
Kram!