lördag 4 maj 2013

Sådd är nådd!

Potatisraderna är kupade, precis som det ska vara.
Äntligen har vi pillat ner potatis i jorden och laddat raderna i landet med frön som ger palsternacka, morot, rödbeta, sockerärta, persilja, koriander, dill. Vi har några rader kvar för lök, spenat och bondbönor. Till vår hjälp med frösådden har vi en så-maskin som man laddar med de frö man ska ha och som man sedan ställer in hur många frön den ska släppa per meter. Sedan går man med den längs raden och sådden blir på så sätt gjord. Smidigt. Men det är lite tid emellan för att ladda på nya frön och tömma ut de som är sådda. Men jämförelsen med att så för hand är helt klart mer tidskrävande för våra mängder och inte alltid det som ger bäst resultat. Det är lätt hänt att man sår för tätt eller att för många frön hamnar i samma sågrop så att säga.

Potatisen har vi förgrott i våra fönsterkarmar. En god förgrodd är en potatis som inte har alltför långa groddar och som är torr.


Imorgon sätter jag ner lök i landet också. I år odlar vi fem rader lök mot fjolårets två och en halv. Vi håller tummarna för att vi har räknat rätt på mängderna så att det räcker för hela vintern 13/14!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar