söndag 22 januari 2012

Inte igen - nu får det vara nog!

För några veckor sedan skrev jag om våra pollor. Att vi hade en oinbjuden gäst. Sedan dess har vi varit extra noga med att stänga in dem i det säkraste utrymmet på natten. Resultatet har varit gott. Och äggen har också blivit flera - det märks att fler ljustimmar påverkar äggläggningen i positiv bemärkelse.

Visste ni att ägg anses vara den produkt som ger mest protein jämfört med insatserna, om man håller sig från de högteknologiska driftsformerna?

Men så i morse när jag skulle släppa ut våra kära fjäderfä möttes jag av (ytterligare) en död höna utanför hönshuset. Den stackare hade nog inte satt sig i det säkra förvaret innan dörren stängdes sent igår kväll. Det får bli hårdare tag framöver. Gästen ska inte gå fri om vi får bestämma. När det problemet är löst måste vi införskaffa oss fler höns med tanke på alla som gått bort för oss under hösten.
Ibland är det inte lätt att vara tupp heller, eller i alla fall inte om man inte står högt på listan av rang. Vår tupp-herre saknar namn men han är snabb på att säga till sina tupp-kollegor om vilken höna som är hans!

4 kommentarer:

  1. Hej! Har ni många katter i området? Det kan vara en katt som har tagit hönsen...?

    SvaraRadera
  2. Heej! Va konstigt du nämner det Lisa. För ett antal veckor sedan hade vi problem med en katt som sprang omkring i gården och skrämde hönsen - den t.o.m. låg inne i hönornas rede. Vi har misstänkt att denna katt inte har något hem och att den därför tittade in i hönshuset för att söka värme under dagen. Spåren i snön ser ju ut som ett katt-djurs och i den gruppen ingår ju både mård och katt. Räven är väl å andra sidan ett hunddjur även om dess spår kan förväxlas med kattens? Hmm hmm. Och hur stoppar vi katten frågar jag mej?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är nog inte så lätt. Ni får skaffa en kalkontupp som kan vakta flocken, den vågar sig nog inte katten/mården (?) på. Vaktar även mot rovfåglar. Kanske kan funka?

      Härlig och inspirerande blogg!

      Radera
  3. Lisa! Det var en vildkatt. Du hade rätt. Jag skriver mer om det snart. Tack för bevingande ord!

    SvaraRadera