tisdag 24 januari 2012

Fröer ska beställas!

Nu när man så smått börjar tänka att våren snart kommer, visar vintern sina framfötter. Inte mig emot egentligen - både skinande sol och gnistrande frost har ju visat sig samtidigt. Och det är aldrig fel! Tidigt i förmiddags var jag och Zäta ute för att titta in vår trädgård och känna på snö för första gången och då såg vi att fina kristallmönster formats på verandafönstret.
Zäta kollar in snön från andra sidan fönstret.

Idag kom katalogen från Runåberg. Och det är med andra ord dags att snart beställa fröer. Tidigt på våren kan man hinna med att så och skörda asiatiska kålsorter innan växthuset upptas av till exempel paprika, tomat och chillis under de varmare månaderna (maj/juni och framåt). Tomat och chilli kan man dock snart sätta i jorden - man driver ju upp dessa plantor inomhus först och främst. Till en början även under lampa. Samma sak gäller för kålsorterna. Fördelen är att de är ännu tidigare än tomat och chilli (vi ska odla kålsorterna mizuna och pak choy bl.a). Efter att de kommit upp och efter att det blivit en aning varmare ute kan de sedan sättas ut i växthuset. De växer snabbt och har man tur hinner man med några skördar per planta. Inte mej emot. Båda dessa kålsorter är underbara att woka (kanske kan man göra kimchee på någon?) och de har båda en god egensmak. Mizuna heter till exempel också spider mustard på engelska, vilket hintar om dess smak-egenskaper?!
Till vårt ställe finns det ett gammalt växthus som vi odlade tomater i förra året. Växthuset är inte så stort, men absolut tillräckligt stort för ett dussin tomatplantor, lite gurka, basilika och chilli med mera. Bilden ni ser är tagen sent i höstas då vi tog ner alla våra tomater.

Vill man å andra sidan odla mycket och rejält, kan vårt växthus vara i minsta laget. Vi har därför bestämt oss för att även smälla upp ett stort bågväxthus som är 14*3 meter stort och som min käre sambo Nisse har i sina ägor. För att förbereda inför detta växthus, har Nisse plöjt marken där växthuset skall stå.
Här är den snygga traktorn som vi lånat för plöjningsarbetet. Bilden är tagen av Nisses pappa, Thomas.


Det här är en snygg plog tycker jag, eller är det en plog?


Bakom vårt hus ligger en stor äng. På samma äng växer våra vilda ostronskivlingar. En del av ängen kommer till våren att vara platsen för vårt stora bågväxthus. Man kan se var det är plöjt för detta. Denna bild är också tagen av Thomas.

I somras provade vi att göra ett litet grönsaksland som vi grävde upp för hand. Inte jag egentligen. Jag hade precis förlöst ett barn, men Nisse och hans föräldrar ställde upp. Det är tungt att gräva upp för ett land! Vi fick inte ett så gott resultat på vårt lilla land. Storleken i sej gjorde att vi aldrig riktigt ansträngde oss för att det skulle kunna växa mycket och bra. Jag hittade en gammal bild från juli förra året. Allt var så grönt!

Men nu har alltså vårt land vuxit en del, en 15 * 20 meter har det blivit mot tidigare 3*12. Det ska sägas att förutsättningarna 2012 mot de vi hade 2011, är några helt andra. Eftersom vi flyttade till huset i juni ena veckan och fick barn den andra, kom plantorna i marken först i juli, vilket rent odlingsmässigt sett är väldigt sent. Men som nyblivna föräldrar helt förståeligt.




I juli planterade vi ett fåtal plantor däribland kål, broccoli och nya zeeländsk spenat.


I förgrunden ser ni intagna gröna tomater som kan användas till tomatchutney, i bakgrunden ser ni vår vitlöksbädd med skydd för hönsen (gallret) samt vår upplöjda köksträdgård! Vår äng sträcker sig ända fram till granarna längst bort i bild.

Säsongen 2012 kan därmed ge en massa goda resultat hoppas vi. Nu måste jag sluta och gå ut och stänga in våra kära höns ordentligt. Snart skriver jag igen och rapporterar om nya fräscha rum som blivit uppstyrda med färg och flärd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar